K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Zobrazit podrobnosti

FITNESS SPORTOVNÍ VÝŽIVA

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Doporučujeme
www.proteiny.com
Kulturistika, fitness

Zdravé müsli výrobky?

Je müsli opravdu tak zdravé?

Müsli se stalo pro podstatnou část populace běžnou součástí jídelníčku, ale je opravdu tak zdravé? Na následujících řádcích si projdeme složení dvou "müsli výrobků" a uvidíme, jak na tom jsou...

Prvním z výrobků jsou klasické müsli, které si ráno můžete vysypat do mléka a mít tak rychle připravenou snídani. Já mám v ruce čokoládovou příchuť, značku raději jmenovat nebudu, abych někoho nenaštval. :-) Podle obalu je průměrná výživová hodnota ve 100 g následující:

  • energie 474 kcal/1994 kJ,
  • bílkoviny 8 g,
  • sacharidy 68 g,
  • tuky 18 g,
  • vláknina 3 g.

Takhle to vypadá docela dobře, i když už zde si asi většina z vás všimne zbytečně moc tuků. Je zde také málo bílkovin, ale to bych určitě jako problém neviděl. Za prvé, od müsli mohl těžko někdo čekat větší množství bílkovin, ale především müsli stejně většinou konzumujete společně s mlékem. Můžete ho vyzkoušet i s tvarohovým koktejlem.

Složení müsli

Nyní se pojďme podívat na složení výrobku. Suroviny napsané na obalu výrobku jsou uváděny podle toho, v jakém množství jsou ve výrobku obsaženy. Surovina uvedená na prvním místě je tedy ve výrobku obsažena nejvíce, na druhém místě o něco méně atd. Trochu jsem tím odbočil, ale myslím, že je dobře, aby to zde bylo uvedeno. Náš výrobek má složení následující:

  • ovesné vločky - je zde uvedena i hodnota a to 41 %. Proti ovesným vločkám rozhodně nic nemám, obsahují kvalitní sacharidy, relativně dost bílkovin, nějaké ty vitamíny, vlákninu... Jen těch 41 % se mi zdá docela málo.
  • cukr - a už je to tady. Myslím, že o vhodnosti "obyčejného" cukru nemůže být ani řeč.
  • rostlinný olej - tady platí to samé, co u cukru, ale ještě důrazněji.
  • extrudovaná pšeničná mouka - tím se sice nic nezkazí, ale ani nic nezíská.
  • rozinky, pšeničná mouka, čokoláda, kakao, škrob, tuk, sůl a nějaká éčka - tyto suroviny jsou ve výrobku obsaženy v tak malém množství, že na jeho kvalitu nemají zásadnější vliv.

Teď se trochu zamyslete. Sice tu máme 41 % velmi kvalitní suroviny, ale zbytek výrobku je složen ze surovin, které jen těžko můžeme označit jako vhodné. O některých se dá uvažovat jako o "neutrálních" (mouky). Jídlo takového složení se jistě nehodí k opakované konzumaci během dne, jak se nás snaží přesvědčit někteří výrobci. Pokud jste zvyklí müsli snídat, pak to není problém, ale zkuste si najít výrobek přijatelnějšího složení.

Tím druhým výrobkem je müsli tyčinka. Znám lidi, kteří si myslí, že jedením müsli tyčinek dělají něco pro sebe a pro svoje zdraví, ale... Složení už zde rozepisovat nebudu, ale prostudujte si někdy pečlivě obal takové tyčinky, možná, že budete překvapeni (hlavně pokud ji máte rádi zalitou v jogurtové polevě).


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.