K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Zobrazit podrobnosti

SUPLEMENTY - DOPLŇKY SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Doporučujeme
www.proteiny.com
Kulturistika, fitness

Syrovátka

Syrovátka a její účinky - není syrovátka jako syrovátka

Není syrovátka jako syrovátka, pokud se o ní chcete dozvědět něco víc, tak si přečtěte následující řádky...

Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které získáme po odstranění kaseinu z mléka. Funguje to asi tak, že se mléko úmyslně srazí a "vznikne" nám tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se někdy říká mléčné sérum, což je syrovátka. Tímto způsobem se získá obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin. Možná se ptáte proč? Jednoduše protože ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes šedesát procent sacharidů (laktózy). Taky jsem se setkal s názorem, že by se sušená syrovátka dala použít jako levný gainer (sachariďák). NESMYSL!!! Poměr bílkoviny - sacharidy se možná podobá obsahu těchto složek v některých gainerech, ale jako sacharidový zdroj jsou v nich používány maltodextrin a glukóza. Laktóza, která ve větším množství způsobuje nepříjemné zažívací potíže, se alespoň v těch kvalitnějších vyskytuje pouze okrajově. Laktózu prostě v žádném případě nejde označit jako vhodný zdroj sacharidů. To jsem ale trochu odbočil, takže se vraťme k tématu.

Metody zpracování syrovátky

První a základní metodou, kterou je možné syrovátku zpracovávat je úprava na syrovátkový koncentrát (WPC). Pokud si pečlivěji prostuduje obaly proteinových výrobků, zjistíte, že většina z nich je vyrobena právě jako syrovátkový koncentrát. Takto upravená syrovátka má obsah bílkovin mezi 25 - 90 % v sušině. Záleží na tom, kolik laktózy bylo ze syrovátky odděleno. Sami vidíte, že jde o velké rozpětí, proto si uvědomte, že čím více bílkovin, tím méně laktózy, ale především naopak, že čím méně bílkovin, tím více laktózy. Na to byste neměli zapomínat, pokud si budete chtít koupit syrovátkový koncentrát a měli byste vybírat takový, který obsahuje minimálně 65 % bílkovin. To je ale podle mě opravdu nejnižší hranice.

Pokud do výsledného syrovátkového produktu získáte více než 90 % jedná se o syrovátkový izolát (WPI). Existují asi tři možnosti, jak WPI získat. Tou první je klasická "obyčejná" filtrace. Druhou, kterou můžete znát i například z reklam v časopisech, je CFM. CFM je anglická zkratka pro cross-flow microfiltration. U této metody se syrovátka filtruje pomocí keramických filtrů. Třetím způsobem, jakým získat syrovátkový izolát je iontová výměna.

Hydrolyzovaná syrovátka, to už je opravdu vrchol ve světě proteinových suplementů. Hydrolyzovaný = předtrávený, což pro nás, jako pro spotřebitele znamená, že se potřebné bílkoviny dostanou ke svalům rychleji, než kdyby byly jinak upraveny. Proto se hodí především v době těsně po tréninku. Existují různé stupně hydrolýzy. Podle mě bohatě stačí, když ve výrobku máte tak 20 % syrovátkových bílkovin hydrolyzovaných. Jednak velké množství hydrolyzátu se dá jen těžko nějak přijatelně ochutit (je hořký), ale především tolik předtrávených bílkovin najednou stejně pořádně nevyužijete. Tohle je můj osobní názor, který nechci nikomu vnucovat. Pokud budete na internetu hledat, určitě narazíte i na jiný (tak to máte ale skoro se vším).


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.