K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Zobrazit podrobnosti

FITNESS SPORTOVNÍ VÝŽIVA

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Doporučujeme
www.proteiny.com
Kulturistika, fitness

Sacharidy v potravinách - v jakých potravinách najdeme sacharidy?

Sacharidy v potravinách

Minule jsme si řekli něco o bílkovinách a dneska bych chtěl pokračovat článkem o další základní složce potravy, o sacharidech.

V jakých potravinách jsou sacharidy? U sacharidů jste se možná také setkali s pojmenováním karbohydráty, uhlohydráty nebo cukry. Jedná se vlastně o jedno a to samé, i když pojmenování cukry už je poměrně nepřesné. Jak už jste určitě poznali při čtení zmiňovaného článku, jedná se o jednu ze tří základních složek potravy. A to o složku, která je v potravě zastoupena v největším množství, asi z 60 %.

Sacharidy jsou v lidském těle uloženy především ve svalech a v játrech. Pokud máte zásoby sacharidů plné, začíná si je tělo schovávat na horší časy v podobě tuku! Takže ani s nimi se to nemá přehánět.

V jakých potravinách najdeme sacharidy?

Kulturisté si často bedlivě hlídají kolik za den přijmou bílkovin, ale u sacharidů to není až tak obvyklé. Od začínajících vyznavačů železa pak často slyšíme, že i když svůj denní příjem bílkovin udržují okolo 2 g/kg hmotnosti, stále nemohou přibrat. Neuvědomují si, že všechno nezáleží pouze na bílkovinách, ale i na ostatních složkách potravy, z velké části také na sacharidech.

Základní rozdělení sacharidů je na sacharidy jednoduché a komplexní. Ve většině případů byste se měli snažit konzumovat sacharidy komplexní, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi tak prudce jako sacharidy jednoduché. To souvisí hodně s glykemickým indexem, o kterém bude jeden z dalších článků. Hlavními zdroji komplexních sacharidů jsou především v kulturistice tak oblíbená rýže, dále pak ovesné vločky a těstoviny.

Jaké sacharidy před a po tréninku?

V době okolo dvou hodin před tréninkem si dejte komplexní sacharidy, samozřejmě i s bílkovinami. To vám zajistí dostatek energie pro trénink. Po tréninku naopak konzumujte jednoduché (rychlé) sacharidy, např. glukózu a to v dávce až 1g na kg hmotnosti. Tím pomůžete vylučování inzulínu, který pomáhá vtlačovat glukózu do svalových buněk a přispívá tím k rychlejší a kvalitnější regeneraci. Přidat byste měli také bílkoviny - 0,2 - 0,4 g na kg.

Sacharidy - tabulka

Tabulku sacharidů naleznete v kalorických tabulkách.


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.