K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Zobrazit podrobnosti

SUPLEMENTY - DOPLŇKY SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Rubriky
  Kulturistika
  Trénink
  Zdravá výživa
  Sportovní výživa
  Zdravé recepty
  Jak zhubnout
  Ostatní
  Jak posilovat?
  Reklama, Ochrana osobních údajů

Nej články
  Cvičení doma
  Kalorické tabulky
  BMI kalkulačka
  Cviky na záda
  Cviky na břicho
  Bílkoviny v potravinách
  Jak přibrat na váze?

Doporučujeme
www.proteiny.com
Kulturistika, fitness

Pivovarské kvasnice - pangamin

Pangamin plný vitamínů

Nedávno v jednom nejmenovaném časopise padla otázka, zda má ještě cenu v dnešní době, kdy je na trhu mnoho jiných moderních suplementů, užívat Pangamin? Odpověď byla jednoznačná a strohá a dala by se shrnout do jediného slova: NEMÁ! Já si to tak jednoznačně nemyslím, a proto jsem se rozhodl napsat tento článek.

Někteří lidé mají předsudky k pangaminu i z důvodů "pověr" o jeho výrobě. Tvrdí se například, že je to sedlina, která zůstává na dně kádě po uvaření piva a podobně. To je samozřejmě nesmysl, ale jak je tomu doopravdy? Mikroskopické jednobuněčné pivní kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae, pracují v ještě nevykvašeném pivu na tom, aby přeměnili část cukru na alkohol. V tuto chvíli se velmi rychle množí - jejich množství vzroste až pětinásobně - protože mají dostatek potravy (cukru). Ve chvíli, kdy je v pivu předepsané množství alkoholu, jsou z něj přemístěny do jiného pracovního prostředí, nejčastěji melasy, sladu nebo obilí, kde se množí dál a tedy i dál pracují. Například z osmi tun melasy dokáží za 10 hodin vyrobit deset tun pivovarských kvasnic = pangaminu. V tomto prostředí se mohou kvasnice pěstovat i za přítomnosti různých minerálních látek, například chrómu nebo železa nebo selenových solí. Tyto látky pak na sebe kvasinky navážou a tím změní jejich formu z anorganické na organickou a tak zvýší jejich vstřebatelnost až dvacetinásobně.

Pivovarské kvasnice

Ještě v osmdesátých letech byly sušené pivovarské kvasnice snad jediným doplňkem výživy, který byl na tehdejším trhu k dostání. Lidé je v té době používali nejen jako zdroj minerálů a vitamínů a prostředek ke zkvalitnění trávení, ale také jako kvalitní zdroj bílkovin. Zatímco užívání pangaminu jako zdroje bílkovin je v dnešní době už asi nepředstavitelné a to jak z hlediska ekonomického, protože jeden sáček váží jen 90 g, stojí okolo 40 Kč a obsahuje necelých 50 % bílkovin, tak z hlediska čistě praktického (zkuste sníst 130 tablet, abyste do sebe dostali 30 g bílkovin, NE to nezkoušejte, doporučená dávka je 12 tablet denně, tak si představte, jak by vám to protáhlo střeva), tak užívání pangaminu jako zdroje minerálů a vitamínů, především skupiny B, mi nepřijde jako úplně špatný nápad. Jistě můžete argumentovat tím, že na trhu mnoho jiných a výrazně kvalitnějších multivitamínových a multiminerálových doplňků, ale když porovnáte jejich účinnost a cenu, nevěřím, že je na tom pangamin tak špatně, jak se nám mnozí (kteří tím možná sledují i jiné zájmy) snaží namluvit.

Jak už jsem tedy psal, tak pangamin je bohatým zdrojem především vitamínů skupiny B. Pangamin je kromě vitamínu B 12 obsahuje úplně všechny. Výhodou tohoto složení je, že vitamíny skupiny B velmi často pracují společně jako celek a právě v pangaminu je máte prakticky všechny pěkně pohromadě. Na co mají tyto vitamíny vliv se můžete podívat v tabulce vitamíny.

Ale ani s minerály na tom není pangamin špatně. Obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, měď, zinek a mangan (tabulka minerálů)

Pangamin také podporuje chuť k jídlu, takže je vhodný pro kluky, kteří mají problém přibrat.

Nemůžu rozhodnout za vás, takže sami zvažte, zda je pro vás pangamin vhodný.


www.ikulturistika.cz - každý týden nové články o kulturistice a fitness.
© iKulturistika, lada@ikulturistika.cz
Autor článků nenese žádnou zodpovědnost za škody vzniklé tréninky, jídelníčky apod. uvedenými na těchto stránkách.